Hype of realistisch alternatief? De feiten over watermist

24 december 2019

Watermist staat ineens weer volop in de belangstelling als een alternatief in de brandbeveiliging. Om een aantal goede redenen kan een blussysteem met watermist een interessant alternatief zijn voor – bijvoorbeeld – een sprinklerinstallatie. Een waarschuwing is ook op z’n plaats: er zijn ook nadelen, reden waarom Riskonet een white paper over dit onderwerp maakte.

Nieuw is watermist als oplossing allerminst. De technologie werd voor het eerst toegepast in de scheepvaart. Daar is de keuze voor watermist alleszins begrijpelijk vanwege het belangrijkste voordeel van de technologie: een watermist systeem verbruikt na activering minder water dan een traditioneel sprinklersysteem. Dat is een belangrijke eigenschap in een omgeving waarin een teveel aan bluswater letterlijk een gewichtige factor kan worden in kapseizen en uiteindelijk zinken van een schip.

De voordelen zijn er zeker ook op het droge. Het grote koelende vermogen van de onder druk geproduceerde waterdruppeltjes geeft mensen in gebouwen meer vluchttijd. Dat kan een belangrijke factor zijn in omgevingen waar kwetsbare mensen verblijven, zoals in ziekenhuizen. Het lage waterverbruik zorgt er ook voor dat er na het blussen minder opgeruimd hoeft te worden en de kans op extra schade aan kostbare apparatuur lager is.

One size doesn’t fit all

Maar een waarschuwing is op z’n plaats, want we zien dat veel leveranciers watermist op dit moment nadrukkelijk promoten als het betere alternatief voor sprinklersystemen. Alsof het dé one-size-fits-all-oplossing is in elke situatie. Dat is het zeker niet! Zo zijn er talloze situaties te bedenken – denk aan instabiele omgevingen waar omstandigheden en toepassingen weleens veranderen – waar je zeker niet voor watermist moet kiezen. Daar is watermist een lastige techniek en kun je het beste uitwijken naar de meer traditionele oplossingen.

Een ziekenhuis, kantoor, woongebouw of datacentrum is prima met watermist te beveiligen, maar wat doe je met de mooie hoge ontvangsthal die de architect als visitekaartje heeft bedacht? Hoe beveilig je het papieren archief of de opslagruimten voor lakens, hulpmiddelen en andere materialen. Let op dat je hier niet ‘de mist ingaat’. De voordelen van watermist kunnen in dit soort specifieke ruimten zomaar als nadelen op het bord van de gebruikers komen. Als dergelijke ruimten om een meer traditionele sprinklerbeveiliging vragen, moeten de centrale voorzieningen worden uitgebreid.

 

The secrets of water mist as an extinguishig agent

White paper: watermist

Om de mist rond dit onderwerp te bestrijden, hebben wij bij Riskonet een white paper gemaakt over watermist. Over het technische principe achter watermist, over nozzles en over de keuze voor lage- en hogedruksystemen, over wat de omvang van de mistdruppels doet in relatie tot de effectiviteit, zelfs over het belang van schoon water en de toepassing van roestvrijstalen leidingen in het systeem.

Kortom, de paper geeft de feiten en de nuances waarmee organisaties en risk managers verstandige, weloverwogen beslissingen kunnen nemen over de inzet van watermist. Mijn advies is: stelt u zich op de hoogte van de feiten over voor- en nadelen en laat u niet te veel wijsmaken door al te enthousiaste verkopers.

Mark van Zeijl
Consultant bij Riskonet

Riskonet b.v.

INTERNATIONAL

Ron de Bruijn

Amsterdam
Nederland
+31 85 043 79 40
[email protected]

AMSTERDAM

Tom de Nooij

Amsterdam
Nederland
+31 85 043 79 40
[email protected]

ISTANBUL

Özlem Emgen

Istanbul
Turkije
+90 533 21 12 051
[email protected]

KRAKAU

Leszek Golachowski

Krakau
Polen
+48 663 336 844
[email protected]

JOHANNESBURG

Chris Brits

Johannesburg
Zuid-Afrika
+27 83 456 7424
[email protected]

SYDNEY

Janet Short

Coal Point (Sydney)
Australië
+61 (0)49 3868111
[email protected]

Scroll naar boven